AB Kod Haftası - Code Week, Ekim ayının içinde uygulanan, kodlama ve dijital okuryazarlığı herkes için eğlenceli ve ilgi çekici bir hale getirmeyi amaçlayan bir etkinliktir. Öğrenciler ve öğretmenler tarafından yapılan etkinlikler dijital okuryazarlığı ve kodlamayı merak uyandırıcı ve keyifli hale getirir. Öğrencilerin AB Kod Haftası - Code Week ile farkındalıkları artar. Öğrenciler CodeWeek haftası ile kodlamayı öğrenerek, hızla değişen dünyayı çok daha hızlı bir şekilde kavrarlar. Öğrencilerin yapılan kodlama ve algoritma mantığı sayesinde analitik düşünce ve problem çözme becerileri gelişir özgün ve yeni fikirleri daha rahat üretebilirler. AB Kod Haftası (Code Week) kodlamayı öğrenmemize, çevremizde hızla değişen dünyayı anlamamıza, teknolojinin nasıl çalıştığına dair ufkumuzu genişletmemize, yeni fikirleri keşfetmemize, yeniliklerle becerilerimizi geliştirip kapasitemizi arttırmamıza yardımcı olur.
AB Kod Haftası (Code Week) kodlamayı öğrenmemize, çevremizde hızla değişen dünyayı anlamamıza, teknolojinin nasıl çalıştığına dair ufkumuzu genişletmemize, yeni fikirleri keşfetmemize, yeniliklerle becerilerimizi geliştirip kapasitemizi arttırmamıza yardımcı olur.
2018 yılı itibariyle Avrupa Okul Ağı ve Milli Eğitim Bakanlıkları arasındaki işbirliği ile yürütülme kararı alınmıştır. Kodlama Haftası Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir.
Kod Haftasına çocuklar, öğrenciler, öğretmenler, genç yetişkinler, yetişkinler, yöneticiler, çıraklar, aileler, girişimciler, kütüphaneciler ve karar vericiler kodlama etkinliği düzenleyebilir ve kod haftasına katılabilir. Türk Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenler Kod Haftasında aktif olarak desteklenmektedir.
2019 yılında, dünya genelinde 80'den fazla ülkede 4,2 milyon insan AB Kod Haftasına katıldı ve 2019'daki katılımcıların %49'u kadınlar ve genç kızlardı. Katılımcıların yaş ortalaması 11'di. AB Kod Haftası Etkinliklerinin %92'si okullarda gerçekleştirildi. Dolayısıyla 2019 kampanyası, öğretmenleri güçlendirmeye yönelik çabaların başarıya ulaştığının bir göstergesi oldu.
Okul Öncesi Kodlama Etkinlikleri
Okul öncesi kodlama etkinliklerinde masallarla kodlama etkinlikleri, bilgisayarsız kodlama etkinlikleri, kodlama çalışma kağıtları ile yapılan etkinlikler ve Code.Org üzerinde yer alan online etkinlikler uygulanabilir.
İlkokul Kodlama Etkinlikleri
İlkokul kodlama etkinliklerinde Code.org sitesinde yer alan angry birds etkinliği, Scratch etkinliği, Mbot ile led yakma ve mbotu hareket ettirme ve Kodla Büyü sitesi içerisinde ilkokullar için başlangıç seviyesinde yer alan etkinlikler uygulanabilir.
Ortaokul Kodlama Etkinlikleri
Ortaokul kodlama etkinliklerinde Code.org sitesinde yer alan minecraft etkinlikleri, Mbot ile engelden kaçan robot, çizgi izleyen robot yapma etkinliği, Scratch etkinliği ve Arduino led yakma, buzzer ile ses çalma, park sensörü yapımı gibi etkinlikler uygulanabilir.
Lise Kodlama Etkinlikleri
Lise kodlama etkinliklerinde Arduino ile engelden kaçan robot, akıllı ev sistemi, kuluçka sistemi, çizgi izleyen robot ileri seviye etkinlikleri, Python ile giriş etkinlikleri, HTML ile çeşitli web site tasarımları yapılabilir.
Detaylı kodlama bilgileri için codeweekturkiye.eba.gov.tr adresi ziyaret edilebilir.